Hospice De Heideberg
Adres: Wulverderlaan 1
2071 BG Santpoort-Noord
Telefoon: 023 - 549 32 14 (tel)
Fax: 023 - 549 09 74 (fax)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Het einde laat soms op zich wachten

Als mensen in een hospice worden opgenomen komt het soms voor dat ze, wellicht door de specifieke zorg en aandacht die ze krijgen, weer opknappen.

Gemiddeld verblijven onze gasten ca. drie weken in Het Hospice.

Na vier en acht weken wordt tijdens een evaluatiegesprek door één van onze coördinatoren met de gast en de familie de gang van zaken en de verwachtingen besproken.

De regel is, dat de maximale verblijfsduur drie maanden is.

Als de termijn van drie maanden in zicht komt, dan wordt, uiteraard weer samen met de gast en de familie, besproken of en wanneer de gast naar een verpleeghuis of andersoortige opvang kan gaan.

Wij vinden het verdrietig als we een andere opvang moeten zoeken voor iemand die wij vol liefde hebben verzorgd en die gewend is geraakt aan haar of zijn nieuwe plekje.

Maar wij moeten ook bedenken dat we maar vier kamers in het huis beschikbaar hebben en dat er vaak een lange wachtlijst is van mensen die ook naar het hospice willen en waarvan de mantelzorgers vaak aan het einde van hun krachten zijn.

Wij zijn er primair om deze mensen te helpen en om de gast en zijn geliefden te tijd te gunnen om zich voor te bereiden om het einde.

Wij zijn, in tegenstelling tot een verpleeghuis, niet ingericht voor langdurige zorg.

U kunt er echter van verzekerd zijn dat er niet hardvochtig met deze drie maanden regel wordt omgegaan en dat er altijd nog steeds een inschatting wordt gemaakt van de verwachtte levensduur.

In die gevallen dat het duidelijk is dat het einde zeer nabij is, gaan we de gast natuurlijk niet belasten met een overplaatsing maar mag deze gewoon bij ons blijven.

Het is de afgelopen jaren slechts een aantal keren voorgekomen dat wij gasten hebben moeten overplaatsen

Naar ik heb begrepen was de band met deze gasten in die drie maanden zo gegroeid dat onze vrijwilligers ze ook op hun nieuwe plek regelmatig zijn blijven bezoeken.

Robert van Westerhoven
Voorzitter Hospice De Heideberg

Website en foto's: © Hospice De Heideberg
Webmaster: Ruud Rozemeijer

Jij doet er toe, omdat jij, jij bent.
Jij doet er toe tot de laatste minuut van je leven.
En wij zullen ál het mogelijke voor je doen.
Niet alleen om je te helpen rustig te sterven,
Maar om je te helpen leven tot je sterft.

Cicely Saunders