Vrijwilliger worden

De vrijwilligers zijn het kapitaal van de organisatie…….

Zonder vrijwilligers zijn we nergens. Alleen dankzij hen kunnen we ons werk blijven doen. Bij  De Heideberg zijn ongeveer 100 vrijwilligers actief. Ze doen allerlei verschillende dingen. Het ene werk is praktischer dan het ander, de een ‘werkt’ vaker dan de ander, de een gaat naar cliënten thuis en de ander werkt in de hospice – het is net wat bij iemand past. Maar voor iedereen geldt, dat zij veel voldoening uit het werk halen.

Hieronder staat wat je kunt doen als vrijwilliger bij cliënten thuis, in een zorginstelling of in de hospice, en wat we je bieden. Zo zorgen we er met elkaar voor dat het vrijwilligerswerk bij je blijft passen en dat je het leuk blijft vinden.

Wil je vrijwilliger worden?

Neem dan contact met ons op! Eén van de coördinatoren vertelt je wat de bedoeling is en beantwoordt al je vragen. Je kunt ook een keer komen kijken. Je bent altijd van harte welkom!

Wat je kunt doen bij cliënten thuis of in een zorginstelling

– cliënten ondersteunen, begeleiden en verzorgen;

– ‘er zijn’, een praatje maken, met de cliënt of met familie en bezoekers;

– waken in de laatste fase;

– samen koffie en thee drinken, en ondersteuning geven bij de maaltijd;

– licht huishoudelijk werk zoals een afwasje doen of de was opvouwen.

 

Bij cliënten thuis ben je als vrijwilliger te gast. Je sluit aan op wat de familie of vrienden doen. In een zorginstelling werk je samen met de verzorging.

Wat je kunt doen voor onze gasten

Zorg aan bed

– gasten ondersteunen, begeleiden en verzorgen;

– ‘er zijn’, een praatje maken;

– waken in de laatste fase;

– een luisterend oor zijn voor gasten en hun familie en bezoekers;

– koffie en thee brengen, ontbijt, lunch of avondeten verzorgen;

– kleine huishoudelijke klussen, zoals de vaatwasser bedienen, de was doen, strijken enz.;

– een fijne, sfeervolle plek maken.

Je start de dag op van de gast en je bent er tot het moment van slapen. En alles wat zich daarbinnen voordoet, kun je doen.

Ander vrijwilligerswerk in Hospice De Heideberg

Je kunt ook hele andere dingen doen:

– boodschappen halen;

– bloemen verzorgen;

– de tuin bijhouden;

– technisch onderhoud;

– administratief werk, zoals boekhouding;

– automatiseringswerk;

– preventiemedewerker zijn;

– vertrouwenspersoon zijn;

– in een commissie zitten, zoals de PR commissie, de boodschappencommissie, de Kwaliteits- en Arbocommissie – en nog veel meer.

Informeer naar de mogelijkheden, of kom eens langs. We beantwoorden al je vragen graag.

Hieronder een paar uitspraken van vrijwilligers, die een idee geven wat het werk voor hen betekent.

Wat vragen wij van jou als vrijwilliger?

Je hoeft geen ervaring te hebben in de zorg. Wel moet je je wel aangesproken voelen tot dit soort werk: de palliatief terminale zorg. Dat betekent dat je aansluit bij de zorg voor zieke mensen in hun laatste levensfase. Je moet dus fijn vinden om met mensen om te gaan, je moet wat tijd hebben en in een team kunnen werken. We werken in 4-uurs diensten in de hospice, van 7 tot 11 uur, van 11 tot 15 uur, van 15 tot 19 uur uur, en van 19 tot 23 uur.

Soms zit ik alleen maar naast het bed, met een boek. Je bent er, en daar gaat het om.

In het hospice doe ik allerlei klusjes;
er moet toch worden gewassen, gestreken en gekookt.

Het contact met de mensen, de geweldige sfeer onder de collega’s
en de samenwerking met de verpleging,
het is allemaal even fijn.

Wat bieden wij jou?

In de eerste plaats krijg je een mooie en belangrijke taak voor zieke mensen en hun familie. Je werkt in een goede sfeer, in een fijn huis dat goed is berekend op zijn taak. Je werkt samen met een groep verpleegkundigen, andere vrijwilligers en de coördinatoren. Dat betekent dus dat je er als vrijwilliger nooit alleen voorstaat.

Als je je inzet in de hospice, heb je eerst een kennismakingsgesprek met de coördinator. Dan loop je vier keer mee met een ervaren vrijwilliger, zodat je een goed beeld krijgt van het werk, wat het inhoudt en wat het van je vraagt. Als dat goed bevalt van beide kanten, krijg je een scholingstraject. Dat zijn drie of vier bijeenkomsten die het werk meer diepgang geven, duidelijk maken wie we zijn en wat we doen. Wanneer je aan de slag gaat, heb je nog drie maanden lang een mentor waar je op kunt terugvallen. Als je je voor cliënten thuis gaat inzetten, krijg je een gerichte training, omdat dat net iets andere vaardigheden van je vraagt dan in de hospice.

We houden persoonlijke evaluatiegesprekken met je, om te horen hoe het je bevalt, wat er goed gaat en waar je nog hulp bij nodig hebt. We organiseren themabijeenkomsten, bijvoorbeeld over euthanasie. We houden scholingsbijeenkomsten, bijvoorbeeld over feedback geven. En elke maand is er een zorgevaluatie-bijeenkomst.

Allemaal om ervoor te zorgen dat het vrijwilligerswerk goed bij je blijft passen en dat je het leuk blijft vinden.

Herken je jezelf erin? Heb je tijd en energie? Neem dan contact met ons op! We staan je graag te woord!