Hospice De Heideberg
Adres: Wulverderlaan 1
2071 BG Santpoort-Noord
Telefoon: 023 - 549 32 14 (tel)
Fax: 023 - 549 09 74 (fax)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Verzorging en begeleiding in de thuissituatie

In de thuissituatie werken we nauw samen met diverse thuiszorgorganisaties.

Met de zieke gast, de familie, de thuiszorg en de coördinatoren van het Hospice wordt overlegd hoe de inzet van de vrijwilligers ingevuld wordt.

Om de ondersteuning zo geruisloos mogelijk te laten verlopen, is afstemming en onderlinge communicatie zeer essentieel in dit proces. In een thuissituatie kunnen (maximaal) 4 uur aaneengesloten ondersteuning gegeven worden door de vrijwilligers en dit soms tweemaal per dag. De meeste keren gaat het om een paar ochtenden of een paar middagen/avonden. De vrijwilligers kunnen nagenoeg alle handelingen verrichten die een familielid ook kan doen. Het injecteren van medicatie is echter voorbehouden aan de verpleegkundigen van de thuiszorg.

In het Hospice is teamwork ook heel belangrijk.

De medische begeleiding wordt gedaan door de eigen huisarts, tenzij deze buiten de regio praktijk houdt. Dan kan er op een aantal huisartsen uit de gemeente Velsen een beroep worden gedaan.

De verpleegkundige zorg wordt geleverd door een vast team van verpleegkundigen van de thuiszorgorganisatie 'de ZorgSpecialist'. Zij komen driemaal per dag langs om de nodige verpleegkundige zorg te leveren. 's Nachts is er een verpleegkundige, die continue waakt over de zieke gasten. De verpleegkundige zorgt niet alleen voor de lichamelijke verzorging, maar onderhoudt ook het contact met de huisarts vooral wat de medicatie betreft.

Overdag zijn er vrijwilligers bij toerbeurt 4 uur aanwezig. Van 's morgens 07.00 uur tot 's avonds 23.00 uur. Het zijn goed opgeleide vrijwilligers die geschoold zijn voor de terminale zorg en weten dus te handelen als het nodig is. Zij zetten zich met hart en ziel in voor de zieke mens en hun familie. Er wordt aandacht gegeven, er worden gesprekken gevoerd, er wordt geluisterd, er wordt ondersteuning geboden bij de verzorging, de maaltijden worden naar de wens van de gast verzorgd. Kortom: de vrijwilligers proberen alles te doen waar in het ziekteproces om wordt gevraagd.

Website en foto's: © Hospice De Heideberg
Webmaster: Ruud Rozemeijer

Jij doet er toe, omdat jij, jij bent.
Jij doet er toe tot de laatste minuut van je leven.
En wij zullen ál het mogelijke voor je doen.
Niet alleen om je te helpen rustig te sterven,
Maar om je te helpen leven tot je sterft.

Cicely Saunders